5G Drones in een Verbonden Wereld

Updated: Jan 6

De mogelijkheden van drones in combinatie met de kracht van het 5G mobiele netwerk zullen een wereld aan kansen opleveren en onze manier van leven enorm beïnvloeden.

Drones geven ons vandaag de dag al de mogelijkheid om data op een #veiligere, efficiëntere en goedkopere manier te vergaren. Het verwerken van data is echter nog erg arbeidsintensief en neemt een hoop tijd in beslag. Met de introductie van het 5G mobiele netwerk gaat dit veranderen. Het #5G netwerk is niet alleen veel sneller - tot wel 20 keer - dan het huidige 4G netwerk, het netwerk heeft ook een:

  • Lagere latency

  • Hogere bandbreedte

  • Geïntegreerde beveiliging

Vooral de hogere snelheid en bandbreedte zorgt ervoor dat drones de verkregen data - encrypted - naar de cloud kunnen sturen voor real time processing. Hierdoor zal het voor drone operators niet langer nodig zijn om te werken met SD-kaartjes en andere opslag apparatuur. De data is al beschikbaar op kantoor op het moment dat de drone geland is, of nog beter, terwijl je nog aan het vliegen bent.

Use case: Gewasmetingen Nederland heeft een van de hoogste voedselstandaarden in de wereld en we zijn leidend in het toepassen van nieuwe technieken in de landbouw. Drones kennen dan ook een snelle opmars in de Nederlandse agrarische sector, door boeren de mogelijkheid te bieden hun gewassen in real time te meten met behulp van multispectrale camera’s.

Door het gebruik van deze camera’s is het mogelijk om zeer gedetailleerde afbeeldingen te maken van landbouwpercelen, welke weer kunnen worden omgezet naar taakkaarten. Deze taakkaarten tonen de boer bijvoorbeeld welke delen van het perceel aanvullende voedingstoffen of beschermingsmiddelen nodig hebben. Op dit moment kan het vliegen van de drone, het downloaden van de honderden afbeeldingen naar de computer, deze uploaden naar de cloud, verwerken en omzetten naar taakkaarten soms bijna twee dagen duren.


Met de komst van 5G kan de drone automatisch de foto’s die zijn genomen met de multispectrale camera naar de #cloud sturen over het mobiele netwerk. Hier worden de afbeeldingen in real time verwerkt en omgezet naar taakkaarten die weer automatisch naar de landbouwmachine worden verstuur. De machine kan hierdoor direct starten met het zeer precies verspreiden van voedings- of beschermingsmiddelen.

5G zal het volledige potentieel van drones in de landbouw realiseren door hoge snelheden, lage latency en hoge bandbreedte.

Samen sterker Samen met KPN, de grootste telecomprovider van Nederland, werkt AirHub aan de ontwikkeling van een Drone Operations Center dat operators - zoals boeren - de mogelijkheid geeft meerdere drones tegelijkertijd aan te sturen en te monitoren. Het 5G netwerk zal er hierbij voor zorgen dat grote aantallen drones vanaf één centrale locatie kunnen worden aangestuurd.

Het 5G netwerk zorgt voor #veilige, #beveiligde en #betrouwbare drone operaties door bepaalde delen van het netwerk specifiek te reserveren voor command and control (C2) signalen van en naar de drones. Dit garandeert dat operators altijd real time vluchtgegevens kunnen ontvangen en op elk moment handmatig kunnen ingrijpen. En met de hoge bandbreedte en lage latency is het niet alleen mogelijk om #C2 data te verzenden en te ontvangen maar ook data van de camera's en sensoren.


De hoge bandbreedte en verwerkingssnelheid zullen ook toekomstige en geavanceerde Detect and Avoid (#DAA) toepassingen middels artificial intelligence (#AI) en machine learning ondersteunen. Dit zal autonome lange afstandsvluchten mogelijk maken buiten het zicht van de operator (#BVLOS). Zelfs de coördinatie van grote volumes onbemand én bemand verkeer door #UTM en U-Space zal worden ondersteund door het 5G netwerk.

Hoe AirHub kan helpen

Bij AirHub lopen we voorop bij de integratie van 5G en drones, en samen met onze partners werken we aan innovatieve oplossingen die een directe impact zullen hebben op onze manier van leven en werken. Heeft u een use case die u wilt valideren of wilt u meer weten over de mogelijkheden die drones en 5G te bieden hebben hebben? Neem dan contact met ons op en profiteer van de expertise en ervaring van onze adviseurs en (software) engineers.

  • White Twitter Icon

© 2017 - 2020 by AirHub - All rights reserved - Privacy Policy