Ondersteuning bij Beleidsvorming voor Drones en Urban Air Mobility

Updated: Jan 26

Het opzetten van nationaal, regionaal of lokaal beleid voor drones en Urban Air Mobility vereist specifieke kennis, niet alleen van drones maar ook van luchtvaartwetgeving.

Drone technologie ontwikkeld zich snel en in de nabije toekomst wordt het zelfs mogelijk worden om pakketjes te laten bezorgen door drones en zal het vervoer van vracht en personen binnen en tussen steden door onbemande luchtvaartuigen normaal worden. Dus hoe blijft u bij als wetgever of beleidsmaker in een industrie die zo snel innoveert?

"AirHub heeft ons geholpen een duidelijke visie te creëren en onze nationale roadmap voor drones en UAM vorm te geven."

Om bij te blijven met het tempo van de drone industrie heeft u een partner nodig die uitgebreide ervaring en specifieke kennis heeft om u te begeleiden en ondersteunen bij het vormen van uw beleid en regelgeving.


Implementatie van Europese wet- en regelgeving


Bij AirHub zijn we juridische- en luchtvaartexperts en hebben we uitgebreide technische en operationele kennis van (onbemande) luchtvaart. Met onze ervaring en expertise begeleiden we Civil Aviation Authorities (#CAA) bij het vormen van hun beleid en het opzetten van hun regelgeving en richtlijnen en begeleiden we hen bij de nationale implementatie van de Europese wet- en regelgeving voor drones in de Open, Specific en Certified categorie.


In Nederland ondersteunen we bijvoorbeeld het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij het ontwikkelen van hun nationale Drone Roadmap en zijn we onafhankelijke adviseur van de Drone Expert Groep waarbij we alle Specific Operations Risk Assessments (#SORA) en Standaard Scenarios voor #BVLOS operaties, vliegen in de bebouwde kom, vliegen boven spoorlijnen, etc. ontwikkelen.


Ontwikkelen van technische en operationele standaarden


Bij het ontwikkelen van nationale wetgeving, richtlijnen en beleidsregels voor drones wilt u operationele standaarden en limitaties stellen voor operaties in bepaalde geografische zones zoals natuurgebieden en andere gevoelige gebieden rondom militaire basissen en gevangenissen. Verder zal u ook technische vereisten willen stellen aan de drone en ondersteunende apparatuur en services.


Bij AirHub kunnen we u helpen bij de implementatie van de Europese richtlijnen voor CE-markering in de Open categorie conform de EU Delegated Act en de ontwikkeling van vereisten voor de technische keuring van drones in de Specific en Certified categorieën. U kunt hierbij ook denken aan het opzetten van een Qualified Entity die aanbevelingen geeft aan uw Competent Authority over training van piloten, #luchtwaardigheid van toestellen en operationele vergunningen en ontheffingen.


Vereisten aan training en examinering


Indien er met drones in de subcategorieën A1 tot A3 gevlogen wordt binnen de Europese Open categorie moet de piloot (of operator) zijn theoretische kennis aantonen op onderwerpen als wetgeving en weerelementen voordat hij toestemming krijgt om te vliegen met zijn drone. Bij AirHub kunnen we u helpen bij het opzetten van de vereiste vragen-database en het curriculum voor deze subcategorieën. Voor operaties in de Specific categorie kunnen we u voorzien van richtlijnen en standaarden voor theoretische en praktische training voor operaties op alle zes de #SAIL (Specific Assurance and Integrity Levels) levels.


U-Space, e-registratie en e-identificatie


De introductie van U-Space en UTM zal een enorme impact hebben op ons lage luchtruim. U-Space is een set aan nieuwe services en specifieke procedures die ontworpen is om grote hoeveelheden drones veilige, efficiënte en beveiligde toegang te verschaffen tot het luchtruim. Deze services zijn in hoge mate gedigitaliseerd en bevatten veel geautomatiseerde functionaliteiten, dit kan zowel aan boord van de drone zelf zijn of bij de infrastructuur op de grond. U-Space levert hiermee een duidelijk raamwerk waarbinnen routinematige drone operaties kunnen worden uitgevoerd en waarmee tegelijkertijd een effectieve interface ontstaat met de bemande luchtvaart, ATM/ANS service providers en autoriteiten.


Veel Civil Aviation Authorities en Air Navigation Service Providers hebben moeite een beeld te vormen van en een visie te vormen op dit nieuwe concept. Bij AirHub hebben we uitgebreide kennis van de principes en architectuur rondom U-Space en Unmanned Traffic Management (#UTM) en kunnen we u helpen een Concept of Operations (ConOps) - inclusief vereisten en richtlijnen voor e-registratie en e-identificatie - te vormen voor de implementatie van U-Space in uw nationale luchtruim.


Hoe AirHub kan helpen


Bij AirHub hebben nationale en lokale autoriteiten geholpen met het opzetten van wetgeving, beleid en richtlijnen voor drone operaties onder de Europese Open, Specific en Certified categorie. Neem contact met ons op om te profiteren van de expertise en ervaring van onze adviseurs. Zij zullen u helpen bij alle aspecten van deze innovatieve industrie.

  • White Twitter Icon

© 2017 - 2020 by AirHub - All rights reserved - Privacy Policy